Kraj i region

W polskiej produkcji wódki prekursorami poza Haberfeldem były rodziny: Baczewskich z Lwowa (1782), Potockich z Łańcuta (1784), jak i Hartwiga Kantorowicza z Poznania (1823). Potrafili oni rozwinąć swoje manufaktury do dużych przedsiębiorstw. Produkowano również wokół Oświęcimia, jak i w samym mieście. Było tu spore skupisko gorzelników: Henoch Henenberg, Wiktor Leiblert, S Kurtz. W Brzeszczach Jakób Finder prowadził Małopolską Wytwórnię Wina, Soków Owocowych i Skład Piwa, która jednak w swej ofercie posiadała wódki, rum i likiery. Wódki produkowano również w Andrychowie, Kętach, Osieku, Dziedzicach i w tyskich piwnicach książęcych.

Historia rodziny

Druga część wystawy poświęcona jest losom żydowskiej rodziny Haberfeldów. Jakob Haberfeld w 1804 roku uruchomił Parową Fabrykę Wódek i Likierów. Był to nie tylko pierwszy przemysłowy zakład w mieście, ale jeden z pierwszych tego typu w kraju.

Historia fabryki

W tej części wystawy wspólnie poznajemy etapy rozwoju fabryki, przez okres dynamicznej ekspansji, aż po kres jej istnienia.

Wódki i likiery

Fabryka to przede wszystkim przedniej jakości trunki, które podbijały międzynarodowe rynki i zdobywały szereg nagród i wyróżnień. Do najbardziej cenionych należały: Old Polish Whisky (czyli rodzaj starki), Likier Zamkowy, Kontuszówka, Najprzedniejsza Czysta, Pół na pół, Kwaśna, Korzeniówka, Było nie było, Magister, Basztówka, Zgoda czy Cognac Façon Jakob Haberfeld, a wszystkie zamknięte w firmowych butelkach szklanych lub porcelanowych, specjalnie wypalanych dla firmy. Etykiety produkowano w Opawie i Bielsku.

Słów kilka o produkcji i degustacja

Pokazujemy jak wyglądała produkcja w Fabryce Jakoba Haberfelda, ale również jakimi innymi metodami w historii gorzelnicy posługiwali się, aby z ziemniaków, żyta czy innych zbóż tworzyć alkohole czyste czy też kolorowe. Na koniec odwiedzin zapraszamy naszych gości na degustację połączoną z krótkim instruktażowym kursem spożywania alkoholi. Na degustację produktów przygotowywanych na bazie dawnych receptur, w sposób kraftowy, bazując tylko na naturalnych składnikach, co potwierdzone jest jednym z najbardziej prestiżowych certyfikatów Manchester Beth Din. A dla naszych milusińskich, lub gości zmotoryzowanych mamy przygotowaną do degustacji wyjątkową czekoladę, naturalną, ręcznie wyrabianą przez Mistrza Polski Cukierników.